“Povestea din spatele fotografiei” – Natalia Popa

Natalia Popa

Exista nenumarate definitii ale fotografiei, mai mult sau mai putin spirituale. Exista aspecte tehnice, teorie, delimitari clare, categorii, practica, istorie. Si exista pasiune. Si in momentul in care te desprinzi de intreaga teorie, de tehnica, dar mai ales de auto-suficienta rezultata deseori in urma experientei si ai curajul sa te inscrii la un festival de fotografie, te “loveste” pasiunea. Daca nu a ta, a altora. A celor din jurul tau, fie ca-ti sunt colegi, lectori sau organizatori. Pe unii asta ne-a adus cu picioarele pe pamant, pe altii ne-a speriat cumva, pe altii ne-a determinat sa ne depasim limitele sau ne-a scos la iveala temerile, frustrarile, neincrederea in noi insine proiectata undeva in afara. Pe majoritatea insa… ne-a apropiat, ne-a smuls din cap si ne-a coborat undeva mai jos, pe stanga, in inima. smile emoticon Si acolo am gasit puterea sa fim sinceri cu noi insine, pentru a admite ca atata timp cat suntem in viata, invatam.
Am deschis usa si am lasat sa intre iubirea, deschiderea si dorinta de cunoastere. A celorlalti, a noi cunostinte, a noastra insine. Si ne-am reamintit de ce am pornit pe acest drum: din pasiune. Mai presus de anii de experienta din spate, mai presus de cunostinte, de goana dupa cel mai bun cadru si lumina perfecta, dar mai ales mai presus de marele premiu.
Fie ca realizam sau nu, rezultatul este unul singur: am dat mai departe din ceea ce suntem, fiecare in parte. Suntem suma fiecarei fotografii vazute vreodata, fiecarei carti citite, melodii ascultate, fiecarei interactiuni cu toti ceilalti, fiecarei experiente de viata. Asta ne deosebeste, insa tot asta ne ajuta sa oferim impreuna acel ceva special, diferit, acea varietate care ramane precum o statuie din centrul unei cetati, care insa a luat nastere dupa imaginea unui om… Ca dam mai departe lucruri minunate sau nu, depinde doar de noi. Dar da, fiecare dintre noi atingem vieti, fie ca realizam sau nu. Si depinde de fiecare in parte ce e dispus sa ofere, din ce zace cu siguranta inauntrul lui. Tu ce alegi?
ASLO a oferit pasiune. Si personal multumesc pentru asta. Pentru reamintirea motivului pentru care am ales acest drum, pentru fiecare om care m-a inspirat, pentru fiecare oglinda a mea intalnita aici, fie ca am ales sa o privesc sau sa o acopar. Si pentru a am ales sa las lumina sa intre nu numai in obiectiv 🙂
Si asta este singura poveste reala din spatele fiecarei fotografii. Punct.