Alba Sub Lumini de Oscar . Un festival altfel. Un festival frumos cu oameni frumosi.(I)

oameni_frumosi (14)Cand esti in spatele unui eveniment de acest gen iei contact cu greutati de tot felul. Asumarea acestui statut de organizator este “pe proprie raspundere” deci a explica cat de greu este nu va face obiectul unei intelegeri publice. Oricine organizeaza sau oricine a participat la organizarea unui astfel de evenimente intelege. Oricat de perfect este totul organizat, cel putin pe hartie, invariabil apar probleme. Mai mici sau mai mari. Dar sunt probleme. Dupa momentul inceperii oficiale eu cel putin ar trebui sa ma concentrez exclusiv asupra programului, lectorilor, participantilor. De cele mai multe ori insa, atunci cand sunt intr-o pauza dintre doua prezentari si ma asez pe un scaun (mai rar asta, dar asa vine vorba) sunt bombardat cu diverse lucruri legate de backstage. Practic in urechea stanga mi se spune ceva, in urechea dreapta altceva iar in fata mi se pun tot felul de hartii. Incredibil dar toate aceste lucruri se rezolva de obicei imediat si asta datorita echipei din spatele proiectului. Oameni pe care ii vedeti zilnic sau niciodata. Oameni care sunt trup si suflet la dispozitia noastra. La dispozitia voastra.
Andreea fara de care toate ideile mele nu ar exista si practic. Fara de care creierul meu nu ar gasi suficienta liniste pentru a lucra. Pe care, paradoxal, o vad uneori doar noaptea dupa ce se incheie programul si cu care reusesc sa vorbesc doar dimineata la cafeaua bauta cu 2 ore inainte de a incepe programul de a doua zi. Mirela, Oana, Ionut. Ii stiti pe toti. Sau oricum “faceti cunostinta”. Atunci cand trimiteti formulare de inscriere, cand descarcati fotografii, cand intrebati despre program, cand intrebati despre echipamente, cand intrebati despre expozitii…cand intrebati ceva…orice
Editia a doua a adus ca principala noutate filmul. Nu am reusit sa calculez ce impact va avea dar acuma cand am terminat imi dau seama ca succesul, din toate punctele de vedere, a fost imens.
Am sa incep cu participantii, cei care au avut o idee la prima intalnire cu ei: aceea de a forma toti o echipa si de a dona premiul unei viitoare scoli de film din Alba Iulia!!!! Aceeasi participanti care au decis impreuna sa transforme unicul premiul in trei premii cu valoare mai mica (un motiv clar sa-mi dau sema ca au venit doar pentru a invata).
Daca vorbim despre lectori atunci am sa-mi permit a incepe cu Thomas. Thomas este unul dintre cei mai cautati DoP si ca urmare foarte ocupat. Dupa multe emailuri schimbate am cazut de acord asupra perioadei si asupra celor ce trebuiau facute la sectiunea de film. Nu este prima data cand lucram impreuna. Este impecabil! In ceea ce priveste pregatirea pentru cursuri, in modul de urmarire a evolutiei unei echipe, in corectitudine, in tot. Parerea lui conteaza enorm pentru mine. Care este parerea lui? Participantii cu un nivel foare mare de cunostinte. Alba Iulia are un potential imens nu atat pentru sectiunea de film a festivalului ci si pentru companii de productie de film din lume. Filmele realizate la festival: incredibila. Munca participantilor: titanica. El: fericit dupa aceasta saptamana. Romania: cea mai frumoasa tara!
Marius Moga SR. Pe Marius l-am cunoscut la editia anterioara a festivalului. Este perfect adevarat ca am schimbat doar cateva cuvinte si n-am banuit niciodata ca drumul nostru se va intersecta un an mai tarziu. Sincer nu am stiut ca are o experienta de peste 45 de ani in ceea ce priveste imaginea si cu atat mai putin ca a fost profesor timp de 20 de ani predand in acest domeniu. Sunt cifre impresionante. Evident propunerea de a face parte din festival a venit imediat. Acceptul a venit la fel de repede asa incat eram fericit ca exista un profesor din Alba Iulia in echipa. Ne-am intalnit inainte cu o zi de a incepe festivalul pentru a pune la punct diverse amanunte. Si festivalul a inceput. Pentru ca era ocupat mai tot timpul cu echipele de filmare ne-am intersectat destul de putin si am interactionat la fel de putin (fiecare avand treaba lui de facut). Ce pot spune in acest moment despre Marius: un om incredibil de bun, un om care (fara sa-mi dau seama) cu cateva sfaturi mi-a inseninat cateva zile negre, un om care m-a ajutat fara sa simt vreo dorinta de a fi pus in fata si fara vreun motiv. Un om adevarat! Daca pot rezuma totul in ceea ce-l priveste pe Marius intr-o propozitie aceasta ar fi: Marius Moga un adevarat SENIOR.
Roxana si Iulian doi oameni pe care ii cunosc de ceva vreme (cateodata imi este si frica sa ma gandesc cati ani au trecut de atunci). I-am prins inca de la primele lor proiecte si am traversat impreuna o perioada de timp importanta in formarea tinerilor atrasi de film. Oare site cineva ca Roxana a fost primul tehnician de camera atunci cand au aparut in Romania primele camere RED? Sau ca toti ceilalti cameramani au invatat de la ea? Sau ca nicio filmare cu astfel de camere nu era posibila fara prezenta ei? Sau ca a lucrat pentru NBC, Discovey, National Geografic…..si multe altele? Oare stie cineva ce om bun este Iulian? Sau cat muncespte pe un platou de filmare? Sau ca este cautat tot timpul?
Cel mai probabil este foarte greu sa stiti toate aceste detalii daca nu sunteti in domeniu dar nu este nimic. Stiu sigur ca ei nu se supara. Asta pentru ca sunt oameni adevarati care isi fac meseria pentru ca le place. Pentru ca vor. Pentru ca stiu. Ei sunt cei doi lectori “de suflet” de anul acesta de la ASLO.
Edi Schneider. Cuminte. Jovial. Profesionist. Perfectionist. Un ajutor venit in momentul potrivit, atat cat trebuia. De la lucruri administrative pana la punerea la dispozitia noastra a studioului sau impreuna cu toate echipamentele detinute (cu care fie vorba intre noi poti face un film linistit), Edi a facut parte pentru a doua oara din echipa ASLO! Multumesc!
Catalin